Al die ballen die we ons verplichten om hoog te houden. Voor iedereen wel herkenbaar. Soms kan die druk wat te veel worden. Hoe verminder je de druk die je jezelf oplegt? Je leest hier enkele stappen die daarbij helpen.

Hoe verminder je de druk die je jezelf oplegt?

Bewust worden van de druk die je je oplegt
Vaak hebben we niet door dat we een continu gevoel van onrust en ontevredenheid ervaren. Het vervelende is dat dit wel energie en tijd opslokt. Daarom is het belangrijk om hier bewust van te worden. Merk op hoeveel je iedere dag van jezelf eist en sta ook even stil aan het einde van de dag als je baalt dat je to-do lijst niet af is. Leer te voelen en te begrijpen waar dat ontevreden gevoel vandaan komt.

Prioriteiten stellen
Wat moet echt vandaag gebeuren en wat kan eigenlijk wel wachten tot morgen of misschien zelfs wel volgende week? Bepaal naar welk doel je toewerkt en welke to-do’s daarvoor belangrijk zijn om het te bereiken. Maak een lijstje met alle acties in volgorde van prioriteit en probeer je hier dan ook aan te houden.

Dit zorgt ervoor dat je een stuk effectiever te werk gaat wat resulteert in een gelukkig gevoel. Je bent niet meer aan het lanterfanteren, maar werkt gericht naar je doel toe.

Spreek jezelf anders toe
Hoe vaak ik iemand niet hoor zeggen: ‘Ik moet nog …’ We moeten zo ontzettend veel van onszelf. Maar niet alles moet. Let er maar eens op hoe vaak je dat woord gebruikt. Verander dat woord eens voor ‘willen’. Zo ga je bij jezelf ook iedere keer na of je een actie ook echt wilt doen. In plaats van de vraag te stellen ‘Wat moet ik nog doen?’, vraag je jezelf af: ‘Wat wil ik doen?’ Wat wil je nu echt? Waar sta jij achter? Waar krijg je energie van?

Blijf realistisch
Wat is echt haalbaar in de tijd die je hebt? Verwacht je niet te veel van jezelf? Belangrijk hierbij is om niet te kijken naar de mensen om je heen. Dit kan je beeld namelijk erg verkleuren. Neem als voorbeeld Instagram. Daar zie je vaak het perfecte plaatje. Een oud klasgenootje dat al 3 jaar een succesvolle onderneming heeft, een moeder van school die je iedere dag met haar kind naar de speeltuin ziet gaan en iedere avond een eigengemaakte, gezonde maaltijd op tafel zet. En weer iemand anders die een fulltimebaan heeft en daarnaast 4x per week naar de sportschool gaat. Naast of dit waar is of niet het draait om jou. Om wat voor jou haalbaar is. Breng dat in kaart en kies voor wat bij jou past.

Durf vaker nee te zeggen
Je houdt alle ballen hoog. Je verwacht veel van jezelf op werkgebied, maar ook als het gaat om je privéleven. Etentjes met vriendinnen, verjaardagen van familie en vergeet je hobby’s niet waar je ook graag tijd voor maakt. Allemaal leuke dingen, maar ze kosten wel energie. Daarom is het goed om soms een keer nee te zeggen en na te gaan waar jij op dat moment echt behoefte aan hebt. Is dat even helemaal niets dan is dat ook prima! 

Kijk naar wat wel goed gaat
Succesvolle mensen focussen zich vooral op het positieve, in plaats van dat ze hun fouten onder de loep nemen en deze steeds groter maken. Dit kan jij jezelf ook aanleren. Schrijf aan het eind van iedere dag 3 dingen op die goed gingen.

Plan ontspanningsmomenten voor jezelf
We mogen wel wat liever voor onszelf zijn en vooral in periodes dat we hoge stress ervaren.

Plan dan wat vaker een moment in waarbij je volledig kan ontspannen. Voor de een is dit in bad gaan en voor de ander is dat een wandeling maken. Wanneer heb jij voor het laatst een ontspanningsmoment voor jezelf ingepland?

Benieuwd hoe jij het beste de druk kan verminderen? Plan dan een afspraak.

AFSPRAAK MAKEN