Een burn-out tijdens corona? Het komt vaker voor dan je denkt. We werken nu al maanden thuis door corona en gaan dit waarschijnlijk ook nog wel een tijdje doen. Bij thuiswerken denk je niet direct aan een burn-out, maar een burn-out kan zeker op de loer liggen.

Burnoutwerk

Ervaar jij ook werkstress tijdens corona?

Want hoe vaak heb jij al gedacht ‘’nog even snel m’n mail doornemen’’. Je bent gemakkelijker thuis langer bezig met je werk. En waar je normaliter naar huis zou gaan na een stressvolle dag, blijf je nu op dezelfde plek en verlaat je de ‘’stressplek’’ dus niet. Deze factoren samen zorgen ervoor dat je continu aan staat. Het is daarom extra belangrijk goed op te letten dat je niet nog even snel je mail leest, geen tijd neemt voor jezelf en door het hele huis met werk bezig bent. Daar komt bij dat corona an sich naast het werken ontzettend veel stress kan opleveren. Het continue nieuws met de corona ontwikkelingen, negatieve berichten omtrent Corona en het leven in onzekerheid in combinatie hiermee zorgen voor een grote hoeveel stress. Daarnaast is het lastiger iets leuks te doen in deze coronatijd, want het is of gesloten of je bent continu gefocust op de maatregelen en dit levert vaak meer stress op dan ontspanning. Jezelf opladen tijdens corona gaat dus lastiger. Maar hoe kun je een burn-out tijdens corona dan voorkomen?

De symptomen van een burn-out op een rijtje

Om een burn-out tijdens corona (en daarna) te voorkomen is het allereerst belangrijk te weten waar je op moet letten. De situatie is extreem veranderd en verandering kost energie. Zowel bewust; het moeten aanpassen, als onbewust: de continue informatie rondom corona verwerken. Om de oorzaak te kunnen aanpakken en een burn-out te voorkomen is het belangrijk te weten wat de symptomen van een burn-out zijn.

  • De grenzen met betrekking tot werken vervagen. Je werkt harder en langer met daartegenover minder ontspanning. Dit wordt nog meer versterkt doordat er door het thuiswerken geen grens meer is tussen je huis en kantoor. Ondanks dat je je werk letterlijk mee naar huis hebt moeten nemen door corona, is het belangrijk dit figuurlijk niet te doen. Houd de scheiding aan.
  • Door het teveel en te lang werken en te weinig spanning raak je oververmoeid. Je maakt echter meer adrenaline aan en zult dit dus niet direct merken. Pas wanneer je ontspant, komt de spanning los en voel je hoe moe je lichaam en geest eigenlijk zijn.
  • In combinatie met moe zijn, werk je chaotischer en kun je dingen vergeten. Het lijken kleine dingen, maar kunnen grote voorlopers van een burn-out zijn.
  • Door de vermoeidheid kun je emotioneler reageren dan je eigenlijk wilt. Waardoor je opnieuw geërgerd raakt. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot het aan jezelf gaan twijfelen, waardoor andere dingen minder goed gaan. Je komt in een vicieuze cirkel terecht, waar je continu piekert, twijfelt aan jezelf en waardoor je door een gebrek aan focus fouten maakt.
  • Daarnaast kun je ook fysieke symptomen ervaren als: hartkloppingen, hoofdpijn en bijvoorbeeld last van de darmen.

Enkele tips die je zelf kunt toepassen

Om een burn-out tijdens corona te voorkomen is het belangrijk extra oplettend te zijn met het aanhouden van de kantoortijden. Begin pas wanneer je normaliter ook zou beginnen en stop ook echt als de werktijd erop zit.

Door corona zijn we thuis gaan werken en neem je gemakkelijk je laptop even mee naar de keuken, de woonkamer en overal waar het normaliter geen werkplek is. Het is echter belangrijk je werkplek op één plek te houden. Probeer één kamer of één plek in te richten als werkplek, zodat je andere plekken in huis niet associeert met werk.

Nu ontspanning lastiger is, was het nooit zo belangrijk om tóch te ontspannen. Dit kan helaas niet in een restaurant of je favoriete café, dus probeer je ontspanning ergens anders te zoeken. Ga lekker wandelen in het bos, een rondje strand of iets anders waar je hoofd even leeg van wordt.

Wat coaching kan doen, ook tijdens Corona

Omdat een burn-out zich ook kan ontwikkelen tijdens corona, is het goed om op tijd hulp te zoeken als je er even niet meer uitkomt. Je ziet een burn-out namelijk zelf vaak niet aankomen en nu heb je minder mensen om je heen die je kunnen attenderen op gedragsveranderingen. De kans is aanwezig dat de klachten tijdens corona sterker worden of zich nu pas tonen, waardoor je denkt dat het aan corona ligt. Het is raadzaam om met een coach in gesprek te gaan om te kijken waar de klachten vandaan komen. Wuif klachten niet weg, maar pak ze aan om erger in de toekomst te voorkomen.

Coaching biedt hier dé uitkomst met betrekking tot het bestrijden van een burn-out; ook tijdens corona. Het kan namelijk op de juiste afstand plaatsvinden of online.

  • Het is veilig, want gemakkelijk op de hanteren afstand te doen en zelfs online mogelijk;
  • Zorgt voor meer rust , helderheid en energie tijdens en na de corona.
  • Geeft jou inzicht in jouw patronen en valkuilen.
  • Helpt bij het stellen van een duidelijke grens tussen werk en privé;
  • Helpt jou bij het leren handhaven en stellen van grenzen.

Ervaar je symptomen of kom je er even niet meer uit? Dan kun je te allen tijde vrijblijvend contact opnemen met angela@mijnpersonallifecoach.com.

Neem vrijblijvend contact op