Hoewel sommigen thuiswerk een verademing vinden, komen voor veel mensen de muren op hen af. De juiste balans vinden tussen thuiswerken, de normaliter naar schoolgaande kinderen thuis lesgeven en het niet even kunnen ontladen in je lievelingsrestaurant of café heeft op veel mensen een grote impact en als je niet uitkijkt kan het proberen om al die ballen hoog te houden uitmonden in een burn-out. Deze enorme aanpassing in ons dagelijks leven, kan namelijk ontzettend veel stress met zich meebrengen. Maar hoe zorg je er dan voor dat je de burn-out de baas blijft? Met andere woorden; wat kun je eraan doen om een burn-out te voorkomen?

  1. TAKE A BREAK

Stress an sich levert niet direct een burn-out op, maar teveel stress voor een te lange tijd wél. Het is dan ook belangrijk om indien je een stressmoment hebt gehad daarna te herstellen. Dit begint met goed slapen; in je slaap herstel je zodat je er de volgende dag weer goed tegenaan kunt. Probeer daarnaast ook echt de tijd te nemen voor je luncht. Beantwoord niet nog even snel die mail terwijl je je salade weg prikt, maar ga er echt voor zitten en laat je werk een half uurtje met rust. Probeer na je werk een wandeling te maken om je hoofd even leeg te maken, lees een goed boek of kijk je favoriete serie. Het maakt niet uit, als je maar even je ontspanning zoekt in iets dat losgekoppeld staat van je werk. Het lijkt allemaal zo logisch, maar vaak schieten de meest kleine dingen erbij in en juist al deze kleine dingen die worden overgeslagen kunnen uiteindelijk samen het grote probleem van een burn-out opleveren.

  1. BYE BYE NEGATIVITY

De mentale gezondheid krijgt heel wat druk te verduren in deze tijd, door alle negatieve berichten in de wereld. Door alle deze negativiteit kun je extra vermoeid en geprikkeld zijn. Probeer deze negatieve berichten echter, voor zover mogelijk, los te laten. Luister ernaar en leg het daarna naast je neer. Er teveel in je hoofd mee bezig zijn zorgt namelijk voor voortdurende stress als voorloper van een burn-out. Daarnaast is het een gegeven dat iedereen moet wennen aan deze situatie. Dus als alles nog niet perfect verloopt, accepteer dit ook. Het veranderen van een nieuwe situatie kost tijd, maar je zult merken dat het steeds beter zal gaan. Accepteer het en laat het los.

  1. GA NAAR JE WERK ZONDER ECHT NAAR JE WERK TE GAAN

Normaliter raken we in de workmode omdat we ons aankleden, naar ons werk reizen en eenmaal op ons werk aan de slag gaan. Nu verandert onze omgeving niet, doen we onze werkkleding niet aan en komen we vaak niet in de workmode. Probeer daarom zoveel mogelijk een vast ritme aan te houden. Probeer aangekleed aan het werk te gaan, plan je pauzes secuur en houd je daar ook echt aan en werk voor en na werktijd ook echt niet. Om op deze manier thuis aan het werk te gaan haal je meer voldoening uit je inspanning en merk je daardoor de overgang naar ontspanning meer. Je kunt ook een ander ritme creëren. Ga bijvoorbeeld elke ochtend een klein stukje wandelen. Omdat je dit herhaaldelijk doet, creëer je toch weer een ritme voor jezelf en weet je elke dag waar je aan toe bent.  Je hoofd blij, jij blij.

  1. STEL GRENZEN

Juist nu we zoveel thuiswerken ligt een burn-out op de loer, omdat we snel over onze grenzen heen gaan. Daar komt nog eens bij dat met het thuiswerken het voor een leidinggevende nog lastiger is in te schatten of je je max hebt bereikt. Een zoomcall spreekt namelijk geen boekdelen en meer dan dat zien jullie elkaar waarschijnlijk niet. Let er dan ook echt op dat genoeg ook echt genoeg is en je niet over je eigen grens heen gaat. Voel je niet schuldig als je nee zegt, maar wees daarentegen juist trots op wat je allemaal al wel hebt gedaan.

  1. PRAAT!

Doordat we nu allemaal massaal thuiswerken en niemand anders zien, buiten het gezin om, kunnen overweldigende gevoelens van eenzaamheid naar boven komen. Heb je soms het gevoel dat de muren op je afkomen? Praat! Niets is zo belangrijk als praten. Deel het met je naaste, bel een goede vriend of vriendin, maar vraag af en toe ook eens naar die collega die wel erg stil lijkt. Vraag even hoe het gaat. Niet iedereen is goed in het uiten van emoties en in het beginnen van een gesprek, maar het is juist zo goed.

Heb je zelf behoefte aan een gesprek zonder direct te diepte in te duiken, maar wil je structuur in het thuiswerken, je grenzen leren aangeven, beter kunnen omgaan met eenzaamheid of weet je eigenlijk niet zo goed wat er aan de hand is, maar gaat het niet hoe je wilt?

Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsconsult.